Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyers étel receptek

Internetes gyüjtés
Három isteni nyersétel-receptSelymes narancsos zöld turmix
Ennek a turmixnak az ereje a bébispenótban van. A bébispenótnak annyira finomak a rostjai, hogy a turmixgépben teljesen simára lehet darálni. A banántól még finomabb lesz az íze és az állaga is. A gyerekek nagyon szeretik.

Hozzávalók
• fél narancs (vagy 1 kimagozott alma)
• 2 banán
• 10 dkg bébispenót
• 2-3 dl víz


A hozzávalókat simára turmixoljuk. Tehetünk bele más gyümölcsöket is, a pici levelű spenóttól különlegesen finom lesz.

 

 

Gyömbéres frissítő

 
Az ébredés utáni folyadék bevitel fontosságát mát szerencsére senki sem vitatja, azt hogy ki-ki milyen formában és pontosan mit fogyaszt, az egyéniség szabad választásai közé tartozik.
Igaz a citrusfélék kifejezetten a szervezet hűtésére szolgálnak, de azért azt ismerjük el, hogy kiváló italokat lehet készíteni belőlük, talán pont olyat, mint a következőkben leírt végtelenül egyszerű keverék...


 
 
Kifacsart mandarinba reszeltem gyömbért, megszórtam fahéjjal és adtam hozzá egy csipet cayenne borsot...

Kellemes reggeli "italozást" :)
Javed

 

Petrezselymes zöld turmix

 


Nagyon kell az ilyen sötét és hideg napokon a zöld!
A sok zöld levél, klorofil, napenergia. Kérdés persze, hogy az ilyen téli zöldek mennyi igazi napenergiát hordoznak, de az biztos, hogy többet, mint egy adag finomított, főtt étel!

Gyönyörű sötétzöld petrezselymet láttam meg a zöldségesnél, nem bírtam otthagyni!
Kétféle zöld turmixot is készítettem, egy almásat és egy banánosat. Így volt két fogásos a vacsorám :)

A recept nagyon egyszerű:
1. fél csokor petrezselyem, 1 alma, víz
2. fél csokor petrezselyem, 1 banán, víz

Gyors, finom, egészséges... hmmm

 

 

leveleskel.jpg


1 napi adag zöld turmix leveles kelből:
4-5 szép nagy kel levél (a vastag eret a közepéből nyugodtan vágjátok ki)
1 alma
1 banán
1 vékony karika citrom héjastul (elhagyható)
2 csésze víz

Az egészet nagyon alaposan összeturmixoljuk, ne maradjanak benne darabok! Legyen  türelmes, akár több percig is forgatható a gépben, hogy teljesen sima legyen!

 

Csírasaláta

Hozzávalók: kb. két maréknyi ízlés szerinti csíra, egy kevés karikázott póréhagyma, 1 szál sárgarépa reszelve, egy evőkanálnyi hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma (zúzva), 1 csipet só

Elkészítés: A hozzávalókat csak összekeverjük, és már ehetjük is.

Téli saláta

Hozzávalók: 2 szálsárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, egy fél lila karalábé, kb. negyed fej lilakáposzta, 2 gerezd fokhagyma(zúzva), kevés só és őrölt bors, 1 evőkanál hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük és összekeverjük. Az olívaolaj, fokhagyma, só és őrölt bors felhasználásával dresszinget készítünk, és a zöldségekre öntjük.

V. Magdi

 Vegyes saláta férfi módra

 
Fejes salátát kézzel megtépkedem, paradicsomot, újhagymát aprítok, kap még egy kevés paprikát, lenmagot, tökmagolajat, kevés sót, vegyes frissen darált borsot, majd az egészet összekeverem.
Tökéletesen egyszerű :)
Jó étvágyat Hölgyeim :)

Céklapüré, leveleskel salátával, magtejföllel Pfiszterné Nagy Erikától

 

 

 
A leveleskelhez répát és céklát adtam, majd citromlével (1 e.k.), mézzel (1e.k.), curryvel (1 t.k.), öröltköménnyel (1t.k.), gyömbérrel, szójaszósszal ( 1e.k.), sóval( 1k.k.) szezámolaj (1 e.k.) kevertem össze.
Micsoda színek ......!!!!!
  
 
Ezután a céklapürét készítettem el.
1-1 arányban turmixoltam a céklát és a paszternákot, melyhez 1/2 csészényi kesudiót, 1 e.k. citromlevet, curryt( 1/2 t.k.) , örölt köményt(1/2 t.k), 1 e.k. misót és sót adtam. Mindent a Vitamixben turmixoltam kevés vízzel. Formába téve tálaltam. Finom, pürés állagú lett, de mégis tartása volt ,éppen úgy ahogyan a képen látszik.
 
 
Közben egy gyönyörű tulipánt is kaptam......

 

 
A tálalás: néhány szelet avaokádóval és lenmagos Napkexel, lucernacsírával.
 

 

 
 
És majdnem elfelejtettem a magtejfőlt!
De már itt is van a saláta tetejére!

 

Kesudió, pár csepp citromlé, kevés só...., turmixolás, és készen is van a magtejföl. Ha van elég idő, jó ha langyos helyen állni hagyjuk, hogy érlelődjön.
Külön-külön is laktató ételek, próbáljátok ki Ti is !
 
BROKKOLI KRÉM LEVEs

A brokkoli rákmegelőző hatása már tudományosan bizonyított. Ez a hatás viszont csak akkor érvényesül, ha nyersen, vagy csak 2-3 percig hőkezeljük ezt a zöldséget. Az jutott most eszembe, hogy nyersen készítek belőle levest, de nevezhetjük smoothie-nak is.

 

Nyers brokkoli krémleves

Hozzávalók 3 főre: 130 g nyers brokkoli rózsa, 120 g savanykás alma, 50 g nyers reszelt sárgarépa, 200 ml zöldségalaplé, 300 ml kaukázusi kefir, csipet só, tört citrombors


Tegyünk minden hozzávalót egy turmixba, és legalább 4 percig turmixoljuk. Akkor jó, ha teljesen homogén lesz a leves állaga. Pár csepp citromlével ízesíthető még.
Megjegyzés: A nyers zöldségital teljesen más ízű, mint a főzött brokkoli krémleves. Ne is próbáld összehasonlítani vele.

Spárgaleves

Hozzávalók:
12 szár vágott spárga
1 avokádó
5-6 nagy paradicsom
1 csészényi petrezselyem
3-5 aszalt paradicsom
1 csészényi szárított hagyma
4 gerezd friss fokhagyma
1 paradicsompaprika
1-2 teáskanál provanszi fűszerkeverék
2 teáskanál kapor
2 vékony szeletekre vágott citrom

Keverje össze az összetevőket (a citromot kivéve) turmixgéppel, amíg sima nem lesz. Melegítse meg serpenyőben, de ne főzze meg; vagy tálalja hidegen. Körítse a citromszeletekkel.

Zöld nyers leves

Hozzávalók:
1-2 avokádó
1-2 uborka, hámozott és magozott
1 jalapeno paprika, magozott
1 sárga hagyma, kockára vágott
1 citrom leve
1-2 csésze víz
3 gerezd sült fokhagyma
1 evőkanál koriander
1 evőkanál petrezselyem

Keverje össze az összetevőket (a hagyma kivételével) turmixgéppel, és adjon hozzá több-kevesebb vizet a kívánt sűrűség eléréséhez. Tegye a tetejére a felkockázott hagymát.


 

Három isteni nyersétel-recept

 

Zöldséglasagne
A nyers lasagnéban a tésztát vékonyra vágott cukkinilapok alkotják, a tölteléket pedig nyersen összeturmixolt zöldségek, diófélék adják. A végeredmény egy illatos, nagyon finom egytálétel.

Hozzávalók 2 személyre
• 2 közepes cukkini
• fél fej jégsaláta

A paradicsomszószhoz:
20 dkg paradicsom
• 5 dkg aszalt paradicsom
• 5 dkg datolya
• só
• friss bazsalikom
• fokhagyma
bolognai fűszerkeverék

A magos réteghez:
• 10 dkg mandula
• 5 dkg paprika
• egy evőkanál sörélesztőpehely
• cukkinidarabok, amik a csíkozásból kimaradtak, max. 5 dkg
• kb. 1 dl víz
• só, petrezselyem, citromlé
• a tetejére paradicsomkarikák, friss bazsalikomlevelek

A cukkinikből uborkagyaluval hosszú csíkokat vágunk. A két cukkiniből összesen 16 szép szelet lesz. A jégsalátát vékony csíkokra vágjuk. Az első réteg: 4 cukkinilap egymás mellé téve. A többi réteg is így készül. A paradicsomszósz hozzávalóit turmixgépben simára keverjük. Ha a datolya száraz, akkor azt előtte be kell áztatni.
A magos réteghez is konyhai robotgépbe tesszük a hozzávalókat, és egy homogén masszát készítünk. A cukkiniből 4 szeletet lerakunk egymás mellé egy kisebb tálba. Erre rászórjuk a jégsaláta felét. Erre a paradicsomszósz fele kerül, majd ismét 4 szelet cukkini. Erre rákenjük a mandulás krémet, majd újra jön 4 szelet cukkini. Erre a salátalevelek, majd a paradicsomszósz másik fele. A tetejére ismét cukkinicsíkokat teszünk.

Cukkini canelloni, bazsalikomos mártással  Pfisztern Nagy Erikától

 
Ennyi olivaolaj nem kell bele...! egy picit meglódult az üveg....
 

 

De a bazsalikomszósz nagyon-nagyon finooom..........!!!

 

 



A cukkinit meghámoztam, majd hosszában vékonyan szeleteltem.  A vékony cukkini szeletekre tettem a "tölteléket".
A töltelék brazildió és aszalt paradicsom, kevés só keveréke. Vékony újhagymával díszítve. A  brazildiót előbb vízben áztattam, majd szűrőzsákban lecsepegtettem. Az ebből kapott "tejet" is beletettem a  bazsalikom szószba, ettől finom krémes lett!
A szószba frissen szedett bazsalikom, kevés citromlé is került.

 

Diós sütőtök pástétom férfi módra

 
A téli hónapok sajátossága, hogy a természettel együtt a magát "civilizáltnak" kikiáltó ember is hajlamos az szunnyadásra, lustálkodásra...
A késő kelésem természetesen magával hordozhatja, hogy kicsit sietősebben látok hozzá az ételkészítéshez. Nos, ez ma sem volt másként, 11:00 órakor kidobott az ágy magából - a lustaság démonjai is velem együtt aludtak, amikor megmentődött a lelkem a "kárhozattól" - és kényszeredetten ugyan, de a fürdőszobában találtam magam...

 
 

Egy méretes sütőtök darabot apróra vágtam - hogy a gépem könnyebben boldoguljon vele - ugyanannyi fehérrépát, egy marék diót adtam hozzá és kevés víz, olívaolaj, só, majoránna (ízlés szerint) társaságában pépesítettem.
Annyi időm még volt, hogy kis hajókat tépdessek kínai kelből - majd rákanalaztam a krémemet és jó ízűen befaltam az egészet, egy pohár hársfa teát szürcsölgetve mellé. Hmm... majd gyorsan kezdtem elölről az egészet, mert kedvesem kicsit furcsán nézett volna rám, ha ő kimarad a késői reggeliből...
Jó étvágyat nektek

Belegyezte Javed

Eper, méz, gyönyörűség

 
Az útmentén egyre több helyen találkozni már az eper kapható, hazai eper, magyar eper táblákkal, ami csalhatatlan jele annak, hogy indul az "eper szezon". Ilyenkor érdemes feltölteni a fagyasztóládákat eperrel, és napi szinten élvezni a mennyei gyümölcs nyújtotta élvezeteket.

Ehhez adnék egy kis segítséget a következő recepttel...

 
 
Epret kevés tisztított vízzel, mézzel, nyers mogyoróval (4 személynek: 1/2 kg eper, 5 dkg mogyoró, egy evőkanál méz, 2 dl tisztított víz) pépesítettem kedvenc gépemmel, majd tálkába öntöttem, határozott körkörös mozdulatokkal mézet csurgattam a krémre és megszórtam mandulával. Az egész mehet a mélyhűtőbe 15 percre.
Hmm... nagyon finom lett, gyönyörűséges!
Javed


Fekete olívabogyó krém medvehagymával
 
2 személyre
 
200 gramm fekete olívabogyó
1 dl hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj
10 levél medvehagyma
 
Az olívabogyóról leöntjük a levét, majd egy erős darálóban az olívaolajjal és a megmosott leszárított (konyharuhával megtörölt) medvehagyma levelekkel együtt pépesítjük. Ha szeretjük a medvehagymát látványában is élvezni, akkor 2 levelet csak a pépesítés után rövid darálással aprítsunk hozzá, így a mélyzöld levelek nagyobb darabjai szépen kivillannak a fekete olíva közül… Az ízeket az olívabogyó sós fanyarsága és a medvehagyma csípős fokhagymára emlékeztető jellege adja. Otthon készített kenyérrel (a kenyérsütők kiválóak erre) fogyaszthatjuk.
 
 
 
Jégsaláta paradicsommal és sárgarépával
 
2 személyre
 
½ fej jégsaláta
10 szem koktélparadicsom
1 db nagyobb sárgarépa
1 dl olívaolaj
kevés só, rómaikömény, színes bors.
 
A jégsalátát vékonyra szeljük, a koktélparadicsomot felezzük. A meghámozott sárgarépát, burgonyahámozóval felcsíkozzuk. Az előkészített zöldségeket megöntözzük olívaolajjal, megszórjuk kevés sóval, fűszerezzük rómaiköménnyel és durvára őrölt színes borssal, majd az egészet gyengéden átforgatjuk. Önálló ételként vagy köretként is kiváló. Amennyiben a salátából garantáltan mindenki fogyaszt, az olívaolajba 3-4 gerezd fokhagymát is préselhetünk, ezzel is megvadítva az ízlelőbimbóinkat.
 
 
 
 
Mandulával szórt eper, „csokis epersodóval”
 
2 személyre
 
½ kg eper
½ l „házi készítésű” rizstej
szeletelt mandula, 70 %-os fekete csokoládé, nádcukor, szárított menta, tisztított víz.
 
A rizstej elkészítése roppant egyszerű. Személyenként egy evőkanál gömbölyű rizst (rövidszemű rizst, jobban pépesedik) személyenként 1 dl tisztított vízben pépesre főzünk, majd jelenesetben 3 dl tisztított vízzel, egy teáskanál olívaolajjal, csipet sóval egyetemben leturmixoljuk, és leszűrjük. A megmosott eper 2/3-t egészben vagy aprítva egy kehelybe tesszük, miközben a maradék 1/3 epret a rizstejjel, ¼ tábla csokoládéval és egy evőkanál nádcukorral, kevés mentával együtt, tovább turmixolunk, a kész „sodót” az eperre öntjük, és megszórjuk szeletelt mandulával.  15 percre a hűtőbe téve, tovább emelhetjük az édesség „értékét”.
 
Köszönöm a megtisztelő figyelmeteket!
Javed


Három isteni nyersétel-receptCsokis poharas krém
Egy háromrétegű csokis édesség, amit jól lehet variálni, ugyanezt az ötletet többféleképpen is el lehet készíteni. A vendégek szeretik, mert könnyű, mutatós és nagyon finom. Nyáron nagy előnye, hogy a poharakba tehetünk különböző gyümölcsöket, így minden pohárnak más és más lesz az íze.

Hozzávalók:
• 20 dkg beáztatott mandula
• 2 evőkanál kókuszreszelék
• 2 evőkanál kókuszreszelék
• 10 dkg mazsola
• 1 kávéskanál fahéj
• gyümölcsök vegyesen
• 20 dkg kesudió
• 2 evőkanál méz
• 1 evőkanál kakaópor
• kevés vízAz első réteghez a hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és egy morzsás keveréket készítünk. Arra vigyázzunk, hogy ne ragadjon össze egy masszává az egész. Kanalazzuk mutatós poharak aljára, kb. ¼ részben. Vágjunk falatnyi kockákra vegyesen gyümölcsöket, ezt is kanalazzuk bele a poharakba úgy, hogy a felső ¼ rész maradjon üresen.
A harmadik réteghez a turmixgépet használjuk, a kesudiót annyi vízzel turmixoljuk simára, hogy egy sűrű öntetet kapjunk. Tegyük bele az édesítőszert és a kakaóport, majd öntsük a gyümölcsökre. A tetejére szórjunk kókuszreszeléket. Díszítsük mentalevelekkel!

A receptek forrása: Nyersétel Akadémia

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gyula

(Zsóka, 2014.02.11 05:27)

Klassz!!!

...

(Melinda, 2013.11.04 08:30)

Gratulálok az oldalhoz, fantasztikus receptjeid vannak.
Köszönöm, ki is próbálok belőle már ma egyet.. :) <3

Egészséges étrend

(Zsuzsanna, 2013.11.02 12:18)

Kerestem nyers étel recepteket,meg is találtam. Köszönöm a sok receptet és a képeket hozzá.
El is fogok belőle készíteni párat.

Környe

(Kujtor István, 2013.05.31 17:40)

Egy férfitől ez nagy teljesítmény.Hasznosítsuk minél többen.

Környe

(Kujtor István, 2013.05.31 17:39)

Egy férfitől ez nagy teljesítmény.Hasznosítsuk minél többen.