Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyers étel fogyasztása,receptek

  Mik azok a természetes, élő ételek?                                                

Azok az élő, növényi táplálékok, melyek hőkezeléstől mentesek: nem főzött vagy párolt, nem sütött, és nem is fagyasztott: zöld levélhajtások, gyökérzöldségek, ehető gyomnövények és virágok, gyógynövények, gabonafüvek leve, gyümölcsök, magvak, diófélék, csirák, olajok, algák és más szuperételek. A bennük lévő enzimek segítik az emésztést, táplálnak, energetizálnak, és kiegyensúlyozzák szervezetünk anyagcseréjét, ezért az enzimekből bőségesen kell fogyasztanunk.

Az is fontos, hogy az élő ételek ne tartalmazzanak vegyszereket: a termőföldben, amiben termesztették, ne legyen sem műtrágya, sem rovarirtó, gyomirtó, vagy gombairtó szer, mert ezek mérgezőek az emberi szervezetre. A biotermesztéssel termesztett zöldségeket és gyümölcsöket a gazdák megóvták a vegyi anyagoktól, ezért ezekben a táplálékokban jóval magasabb a vitamin, ásványi anyag és enzim tartalom, mint az olcsóbb, nem biotermesztésből származó terményekben.  

Szintén feltétel, hogy feldolgozatlanok legyenek, tehát ne tartalmazzanak adalékokat, tartósítószert, színezéket, mesterséges ízesítőket, állagjavítókat, emulgálószert, nitrátot, nitritet, stb. és ne legyenek génmanipuláltak sem - röviden: semmilyen változtatást nem végeztek rajtuk. A frissesség a kulcs: elfogyasztásuk pillanatában, abban az állapotban legyenek, amelyben a természet megteremtette őket.(Urbán Valéria) .    

A továbbiakban Urbán Valéria ajánlása alpján bemutatásra kerül néhány minta étel recepje és elkészítési módja:

Reggeli

Reggelire ehet friss gyümölcsöt, vagy készíthet zöld turmixot , vagy chia pudingot, amely megadja  azt az energiát, ami a nap indulásához szükséges. Íme néhány variáció a zöld turmix italra:

 

Jól turmixolja össze a hozzávalókat:

 

2 maréknyi spenót levél
4 alma
fél citrom v. zöld citrom héjastól
1 banán
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix


2 csészényi ehető gyomnövény:

pl. pitypang levél, vagy tyúkhúr, vagy útilapu

1 csészényi petrezselyem
1 érett banán
1 alma
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix


6 õszibarack (mag nélkül)

2 maréknyi spenót level
2 csésze víz

Mennyiség: 1 liter turmix 

5 levél leveles kel
fél csokor menta levél
4 érett körte
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix

 

Ebéd:

Délben elkészítheti a kedvenc salátáját

 

és hozzá fogyaszthat élõ kenyeret, vagy krékert. Két kedvenc élő kenyér receptjét itt találja:

Lenmagos-brazil diós kenyér

Hozzávalók:
3 csésze őrölt lenmag
1 csésze õrölt brazil dió
1 reszelt alma
1 csésze mazsola (elhagyható)
1,5 tk tengeri só
6 ek útifûmag por
2 ek olívaolaj
kevés víz

Őrölje meg a lenmagot e többi hozzávalótól elkülönítve egy turmixgépben. Tegye a brazil diót az aprítóba, adja hozzá az őrölt lenmagot és a többi hozzávalót, a víz és az útifűmag por kivételével. Aprítsa fel a hozzávalókat, közben adagoljonk annyi vizet, hogy egy ragadós, de nem vizes tésztát kapjon. Gyúrjon belőle egy veknit , és vágja  fel kb. fél centis szeletekre. Tegye a szeleteket az aszaló tálcájára, és aszalja 45 fokon   1-2 órát, vagy tegyüe a gázsütő tepsijébe, és nyitott sütő ajtó mellett nagyon, nagyon alacsony hőfokon hevítse.

10 szelet készül belőle, és kb. 2 hétig eltartható a hűtőben.


 

Kukoricás kenyér

Hozzávalók:
2 csõ friss kukorica
1 csésze beáztatott napraforgó mag
fél vöröshagyma, összevágva
1 evőkanál tisztított ví;z
fél teáskanál tengeri só


Vágja le a kukorica szemeket a kukoricacsőről, és tegye  bele az aprítóba, majd öntse hozzá a többi hozzávalót és aprítsa, amíg sima állagú nem lesz. Tegye  a masszát az aszaló tálcájára, és aszalja, míg ropogós nem lesz. Kísérletezhet többféle ízesítéssel, pl. fokhagyma, paradicsom, chili, stb.

A kenyerekhez jól illik a zöld szósz is, amit rákenhet a kenyérre. Nagyon finom!!!



 

 

Nyers zöld szósz

 

Hozzávalók:

1 nagy csomó friss bazsalikom
3 csésze brazil dió
3 csésze fenyõmag
1 gerezd fokhagyma
kevés citromlé
a turmixolás könnyítésére kevés olívaolaj
tengeri só - ízesítésre

Dolgozza össze a hozzávalókat krémes állagúra a konyhai robotgépben. Adhat hozzá több citromlevet, vagy olívaolajat, ha túlságosan száraz. Kenyérfélével (sós keksszel ) tálaljuk. Hat személyre elegendõ adag.


Vacsora:


Vacsorára ehet egy újabb salátát vagy egy finom nyers levest.

Élõ levesek:


 

 

Paradicsom krémleves

 

Hozzávalók:

4 nagy paradicsom
1 avokadó
1 evõkanál olajban áztatott, apróra vágott fokhagyma/hagyma keverék
1 csésze friss bazsalikom
1 teáskanál tengeri só
1 evõkanál olíva olaj

Turmixolja  össze a hozzávalókat. Ha szeretné, felmelegítheti max. 40 fokosra, ha az ujjadának  nem túl meleg, akkor az enzimek is megmaradnak.



 

 

Élő kukorica leves

 

Hozzávalók:

3 csésze friss kukorica
1 csésze avokadó
1 tk fokhagyma
1 csésze vöröshagyma
1 csésze zellerszár
1 tk gyömbér (elhagyható)
1 tk tengeri só
/>1 tk csili paprika
1 tk fekete bors (elhagyható)
2 tk koriander levél
1 csésze piros kaliforniai paprika
2  csésze tisztított víz

tk= taáskanál

Vágja le a kukorica szemeket a kukoricacsőről egy éles késsel. Vágja fel a hagymát és a zellerszárat, hámozza meg és vágja össze a friss gyömbért és fokhagymát, magozza ki a chilit és vágja  összea koriander levelet és aprítsa fel a piros kaliforniai paprikát.

Helyezze a 2 csésze kukoricát a turmixgépbe (egy csészét hagyjunk meg díszítésre). Adja hozzá a többi hozzávalót, a koriander levél és a piros paprika kivételével. Turmixolja  össze simára. Felmelegítheti, de ne legyen 40 foknál melegebb, és így tálaljuk. Öntse bele leveses tálakba és mindegyikbe szórjon  kukorica szemeket, koriander levelet és piros paprika darabokat.

Négy személyre elegendõ adag.


Ha szereti a csokoládét, örülni fog ennek a finom nyers csoki receptnek. De elõtte még néhány szó:

 

 

A nyers kakaóról...

 

Lehet, hogy meg fog lepõdni rajta, de nyers kakaó valójában egy egészséges szuperétel, elsőszámú magnézium forrás, melynek jótékony hatását számos tudományos kutatás alátámasztja.

Ízét annak a több mint 300 vegyületnek köszönhetjük, melyet a kakaóban kimutattak.

Néhány ezek közül:

Anandamid - boldogság vegyület  - IGEN!!:-))
Arginin - a természet Viagrája
Dopamin - neurotranszmitter
Epikatechin - antioxidáns
Feniletilamin -"szerelemhormon"
Hisztamin
Magnézium
Szerotonin - stressz csökkentõ neurotranszmitter
Triptofán - antidepresszáns aminosav
Polifenol - antioxidáns                                                
 

A nyers kakaóból készült csokoládé ízletes, friss, tiszta és ráadásul egészséges, különösen akkor, ha sztíviával édesítjük.

(A legújabb kutatások szerint az agavé szirup hatása ugyanaz mint az édesített üdítőitalokban használt kukorica szirupé, mely magas fruktóz tartalmú, ezért nem ajánlott azoknak, akiknek cukoranyagcsere problémájuk van)

Íme egy nyers csoki recept, (ha nem szereti a mentát, ki is hagyhatja belõle):


Internetes gyüjtés

Nyers After Eight csoki

 

Hozzávalók:

1 csésze kókuszolaj - az aszalógépedben, 40 C fokon felolvasztva
1 csésze mazsola
1 érett banán
10 evõk. kakaópor/karobpor ( a nyers a legjobb)

néhány csepp folyékony sztívia

néhány csepp bio minõségû,
hidegen sajtolt borsmenta olaj (elhagyható)

Dolgozza össze a hozzávalókat egy konyhai robotgépben sima állagúra, öntse bele egy hosszúkás sütõformába, úgy hogy

kb.2,5 cm vastag legyen, és néhány órára tegye a hűtőbe (ne a fagyasztóba). Amikor megszilárdult, vágja kis téglalapokra és már tálalhatja  is.

Jó étvágyat hozzá!

               


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sáta

(Andó József, 2013.05.31 13:05)

Köszönöm az összeállítást,nagyon hasznos