Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rák kialakulásának kockázati tényezői

2008.06.02

Az életkor.Minél idősebb az ember annál kevésbé képes a szervezete megfelelően ellenőrizni a sejtek szaporodását.Noha fiatal korban is létrejöhet a rák mégis döntő mértékben az élet delén túl jelentkezik ez a betegség.A középkor elérését követően egyre több degeneratív sejt keletkezik a szervezetben,amivel egyre nehezebb a szervezetnek megbirkóznia.

A genetikai hajlam (prediszpozíció).Megfigyelések szerint ha az ősök között több esetben fordult elő rákos megbetegedés, akkor a családban halmozottan fog előfordulni a rák.A vastagbél és az emlőrák esetében figyelték meg,hogy az örökletes tényezőknek nagyon fontos a szerepük a betegség létrejöttében.

Az immunrendszer állapota.Az idős kor és a daganatos betegségre való hajlam még nem föltétlenül vezetnek a rák létrejöttéhez,feltéve ha az ember az immunrendszerét karban tartja.Rákos sejtek meghatározott gyakorisággal mindenkiben keletkeznek.Ha a szarvezet védkező mechanizmusa megfelelően funkcionál képes ezeket az atipusos sejteket elpusztítani,az elszaporodásukat megakadályozni.Vagyis az immunrendszer állapota hatással van a sejtosztódási folyamatokra.Az ezzel kapcsolatos elmélet szerint a ha az immunrendszer nem képes szabályozni a degeneratív sejtek szaporodását akkor jön létre a rákos megbetegedés.A rákos sejtek rendkivüli alkalmazkodó-képességgel rendelkeznek.Megfigyelték,hogy olyan az immun-rendszer számára közömbös fehérjeburokkal képesek magukat körülvenni,amit az immunrendszer nem ismer fel és így nem pusztítja el azokat.Ráadásul a rákos sejtek antigénekkel gyengén ellátottak ezért sokszor az immunrendszer nem is itéli őket ellenségesnek, olyan  elpusztítandó  külső betolakodónak,amelyet meg kell semmisíteni.A rák megelőzésének és gyógyításának legfontosbb teendője az immunrendszer karbantartása és erősítése.Ezért ennek a témának külön dolgozatot  fogok szánni.

A rákkeltő,un.karcinogén anyagokkal történő érintkezés.Talán ez az a tényezőcsoport amelyre legjobban képesek lehetünk odafigyelni a mindennapos tevékenységünk során.A testidegen,természetellenes anyagok szervezetbe kerülését megfelelő odafigyeléssel csökkenteni lehet. Rákkeltőnek,karcinogénnek neveznek minden olyan anyagot amelyről kiderült,hogy elősegíti a rosszindulatú sejtek keletkezését.A mai modern éltmód folytán sajnálatos módon körül vagyunk véve a ránk leselkedő veszélyes anyagokkal amelyek mindegyikét szinte lehetetlenség távoltartani.A betegségmegelőzés szempontjából lényeges,hogy időben és tudatosan kerüljük a veszélyeket!

Melyek ezek a rákkeltő hatású vegyületek,amelyektől óvakodni szükséges?A klórozott szénhidrogének,a növényvédő és gyomirtó szerek egy része. Szükséges megjegyezni,hogy ezek legveszélyesebb változatait a DDT és a HCH nevű vegyületeket hazánkban már évtizedekkel ezelőtt betiltották.A policiklusos aromás szénhidrogének amelyet a belsőégésű motorok kipufogó gázai tartalmaznak nagymennyiségben.A nitritek és a nitrátok.Az utóbbiak egyes műtrágyákban találhatók,míg a nitritek a lebomló fehérjék bomlástermékei,a kezeletlen és szakszerűtlenül tárolt emberi és állati ürülékekben és vizeletben is előfordulnak (szennyvizcsatornák és tisztító rendszerek jelentősége!).A mesterséges édesítőszerk és aromaanyagok ,amelyeket különböző táplálékkal ,hűsítőkkel fogyasztunk el.Élelmiszer szinezékek és csomagológázok.Vámos T.számol be egy érdekes vizsgálatról, miszerint a karcinogén anyagok egy jelentős része kb. 50%-a a mindennapi táplálékkal jut a szervezetbe,további 30 %-a az élvezeti cikkek -kávé, tea, alkohol-fogyasztása révén.A karcinogén anyagok 15%-át a vírusok teszik ki.Vannak olyan kutatók akik a rákot éppen ezért fertőző betegségnek tartják.A maradék 5%-ot a civilizációs ártalmak például a nehézfémszennye-zés,(az ólom ,a kadmium),a kátrány,az azbeszt,a sugárártalom stb teszik ki.Nagyon fontos tudni,hogy a rákkeltő anyagok a saját és az általuk képződött szabadgyökök révén ártanak az egészségünknek.Minél több ilyen szabadgyököt vesz fel a szervezet,minél több képződik az anyagcsere folyamán ezekből a káros anyagokból,annál nagyobb ártalomnak van a szervezet kitéve.A szabadgyökök hatását az antioxidánsok,a friss gyümöl-csök,a nyersen elfogyasztott zöldségek ,az A és az E vitamin segítségével  meg lehet előzni,ki lehet védeni.

A felsorolt négy tényező önmagában nem okoz rákot.Csak minden faktor együttes hatása erdményezhet betegséget. Fontos megjegyezni,hogy egészséges életmóddal,megfelelő táplálkozással megelőzhető és gyógyítható ez a betegség is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Naszvaj

(Neményi József, 2008.06.04 11:04)

Szép összefoglaló munka.

Nagykáta

(Rácz József, 2008.06.04 07:15)

Nagyon komoly világos írás.Sok tanulsággal

BpBudapest

(Babocsai Jenő, 2008.06.02 17:37)

Nagyon hasznos dolog amit Ön művel.Köszönet ezekért a hasznos tanácsokért amit a rendwelkezsünkre bocsájt.